Rostfritt stål 1.4301 vs 1.4404

Allmän information:
Rostfritt stål av typ 1.4301 (AISI 304) är ett av de vanligaste legeringsstålen. Det består av utgångsmaterialen järn (Fe) och kol (C), samt ytterligare mindre delar som krom och nickel. Det är beständigt mot korrosion och har en hög slitstyrka och böjhållfasthet, vilket gör det lämpligt för många typer av produkter. 1.4301-stålet är starkt och säkert i många miljöer, inklusive industriella och livsmedelsmiljöer. Det kan användas vid temperaturer på upp till +700 °C. Stålet är lätt att svetsa och bocka och är utmärkt att använda vid tillverkning av trådar och byglar. Den är beständig mot många svåra förhållanden som väta och milda syror.

1.4404 även känt som 316L, är en av de vanligaste sorter av rostfri stål som används i vår moderna värld. Det är ett lätt svetsbart rostfritt stål som är känt för sin användning i anslutningar och hygieniska tillämpningar. 1.4404 är ett rostfritt stål som uppfyller de fackmässiga standarder som krävs inom en mängd olika branscher. Stålet produceras genom att sätta samman åtminstone 16,5% Krom (Cr) och 10% Nickel (Ni). Nickel är känt för att tillhandahålla styrka, men det används också för att stoppa korrosion. Krom gör stålet slagtåligt och lättrengörligt och det är för detta skäl som 1.4404 är så populärt i hygieniska miljöer.

Hur vet man om materialet är rostfritt?
Håll en magnet mot stålet. Fastnar magneten är det ej rostfritt. Om den inte fastnar är det med högsta sannolikhet rostfritt stål. Det ska tilläggas att det även finns rostfria stål som är magnetiska, men detta är ovanligt i normala tillämpningar.

Bearbetning av rostfritt stål:
Rostfritt stål kan vanligtvis svarvas med ett varvtal som ligger mellan 35 och 45 m/s. Vissa rostfria stål har högre hårdhet, så varvtalet kan behövas sänkas till så mycket som 20-30 m/s. Varvtalet beror dock på stålets hårdhet, verktyg, skärpa och bearbetningsmetod. Det bästa är därför att experimentera med olika varvtal tills det optimala resultatet erhålls.